In een terugblik op het seizoen 2016 zijn we dik tevreden over de prestaties van de hier gekweekte jonge duiven.

Zoals bekend kweekten we dit jaar 40 jonge duiven die in april verhuisden naar de hokken van Freek Wagenaar. De permanente aanwezigheid van roofvogels (m.n. de haviken) betekent een enorme prikkel voor Freek om hier inventief mee om te gaan, iets wat hem dit jaar bijzonder goed is gelukt. In zijn regelmatig verschijnende stukjes die op de website van Albert Hendriksen gepubliceerd worden in de rubriek 'Hoop, geloof en liefde' kunt u hier van alles over lezen.

Dat Freek er heel veel aan doet om de jongen op een natuurlijke manier te begeleiden, zonder anti-biotica en andere chemische pillen en poeders, siert hem niet alleen maar geeft ook aan dat het ook zonder kán.

De resultaten van de 'Brammetjes' waren meer dan gemiddeld, trouwens die van de 'Appies' niet minder. Van de hier gekweekte duiven melden we er een aantal die zich uitzonderlijk klasseerden.

  • Allereerst is dat de 'Marga' 16-1248366 die het kampioenschap Asduif Jong van de gehele GOU bij elkaar vloog. Van de 7 inkorvingen vloog ze even zoveel keren in de prijzen (100% prijs) waarvan 2 maal 1:100 (Asse Zellik en Moeskroen). In Kring 6 van de GOU Noord was ze op 3 vluchten de 3e aankomst. 'Marga' is een in lijn geteelde duivin die terug gaat naar mijn stamdoffer 'Chantilly' de 02-1185194. Dit was na de herstart in Twello één van de beste duiven die het in de toendertijd nog bestaande Beginners- en Herintrederscompetitie schopte tot Beste Midfondduif van Nederland. Zowel van vaders- als moederskant zit de 'Chantilly' in de stamboom en van moederskant valt ook op dat het zgn. Revermann-koppel van Jan de Ruiter eveneens aanwezig is. Deze koppelmethode is bewust toegepast volgens het kweeksysteem van de Australische paardenfokker Bruce Lowe.
  • Vervolgens deed de 'José' 16-12483361 het ook meer dan uitstekend. Met 5 prijzen scoorde ze dan wel een iets lager prijzenpercentage, maar wél een prachtige 5e TeleTekstplaats op de NPO vlucht vanuit Laon tegen 2657 d. 'José' is een 100% Eijerkampduif afkomstig uit 2 topduiven van Greenfield Stud: Klz. Bartoli x Kld. Celena. Dat de kleinzoon van de Bartoli (09-154) goede kweekkwaliteiten bezit, was op de Twellose hokken al gebleken uit diverse nakomelingen. Een rechtstreekse dochter is de bekende 'Bonte Wittik' die op ale afstanden tot 700 km kop weet te vliegen en op haar beurt ook weer goed doorkweekt, evenals de 11-911 (zus van de 'Bonte Wittik') die als kweekduivin met verschillende dofers goede nazaten geeft. De koppeling klz. Bartoli x kld. Celena blijkt tot nu toe een gouden greep.
  • De derde duif die ver boven het gemiddelde uitsteeg bij Freek is de 'TeleTekst 362', eveneens een duivin. Haar mooiste prestatie was de vluchtoverwinning in de club en in de kring op NPO vlucht vanuit Nanteuil. Ook in groot verband vloog ze bij de allersnelsten van het concours met een 5e van de GOU Regio Noord tegen 2102 d. Ook deze duivin is sterk in de lijn geteeld, en wel naar één van de beste kwekers die in de duivenwereld ooit bestond namelijk de alom beroemde 'Kleine Dirk' van Gerard Koopman die 4x voorkomst in de stamboom. De 'TeleTekst 362' heeft een hoog gehalte Anton Ruitenberg duiven. De vader is verkregen via Hein en Lucie van Es uit Spaubeek (lijn 'Ché' x 'Wondere Dirk') en de moeder via Albert de Wilde uit IJsselmuiden (lijnen 'Wondere Dirk' en 'Flying Gold'). Ook de afstamming van 'TeleTekst 362' laat zien dat lijnenteelt, mits de voorouders echt topduiven zijn, uitstekende vliegduiven kan brengen.
  • De laatse topper die het vermelden meer dan waard is is de 'Melun 257'. Deze (eveneens) duivin zette haar mooiste prestatie neer op de derbyvlucht vanuit Melun met een 1e in de vereniging, een 1e in de Kring en een 3e in Regio NO van de GOU, nadat ze enkele weken terug van de NPO vlucht uit Nanteuil ook al haar kunnen had laten zien met een 4e plaats in de Kring. De 'Melun 257' is een kruising van een dofer van Albert de Wilde x een bewezen kweekduivin uit eigen stal met als grootvader de fenomenale 'Lance' die in 2004 op Bourges 26 minuten los vloog in de Kring Apeldoorn en een zoon was van de hier bovengenoemde stamdoffer 'Chantilly 194'. De 'Melun 257' laat zien dat onverwante koppelingen ook prima kunnen vererven. Maar ook hier geldt weer dat de voorouders topduiven zijn.

 

   
© Bram Scherpenzeel