Chateauroux 9-7-2016 - Om 7 uur kon op zaterdagmorgen nationaal Chateauroux gelost worden. Met een zwakke ZW-NW wind maakten de duiven de terugreis van hemelsbreed 680 km. Wind uit deze hoek betekende dat rekening gehouden moest worden met snelheden van zo'n 80-85 km/u gemiddeld. Als eerste landde de 3-jarige doffer 13-1855233 op de nok van het huis alvorens enkele tientallen seconden later de antenneplaat over te lopen.

Op de meldsite van de plaatselijke club Steeds Verder waren nog geen aankomsten geplaatst, wat niet wil zeggen dat er nog geen duiven bij clubgenoten zouden zijn aangekomen. Maar bij het melden van de tweede duif, de 'Kleine 262', bleek dat er geen snellere aankomsten waren geweest en kon ervan uitgegaan worden dat de vluchtoverwinning een feit was.

De winnende nestdoffer werd ingekorfd op aangepikte eieren, voor een doffer meestal geen bijzonder goede positie. Echter in dit geval bleek het waarschijnlijk toch een voldoende motivatie om als eerste aan te komen. De '233' , die vanaf nu als 'Chateauroux 233' door het leven gaat, is een product van eigen kweek en stamt af van pure eendaagse fondduiven. De afstamming is een kruising van de hokken Jan de Ruiter, Joke en Martin Geven en Koopman. De vader van de winnaar is een zoon van de 'Blauwe Orleans' die heel wat keren kop vloog op vluchten van 550 tot 650 km met als beste prestatie een 18e tegen 2512 d. van Orleans GOU Noord en een 29e van de hele afdeling GOU tegen 4250 d. De grootmoeder van de '233' van vaderskant is de 'Geschepte 258', de 3e dagfondkampioen in de kring. Zij vloog o.a een 60e NPO Blois tegen 4212 d. De moeder van de Chateauroux winnaar is een nestgenoot van de 'Schalie 306' die nu met een halve vleugel als gevol van een sperweraanval op het kweekhok zit en naast diverse andere kopprijzen op de dagfond een 47e NPO Orleans tegen 5014 d. vloog.

Nationaal Chateauroux werd voor het eerst dit seizoen een dagfondvlucht met een normaal verloop onder gelijke/eerlijke weersomstandigheden. Tot nu toe kwamen de duiven steeds in de regen aan, maar nu was er gerekend over de gehele afdeling sprake van een eerlijke vlucht. Naast de winnende doffer werd als tweede duif de 'Kleine 262' geconstateerd. Derde aankomst was de 'Bourges 245' en als laatste prijsduif liep de 'Bonte 235' over de antenne.

   
© Bram Scherpenzeel