Chateaudun 12-06-2016 - De tweede dagfondvlucht werd er één met hevige obstakels. Precies op het moment dat de duiven bezig waren met de eindspurt werden ze 'in het zicht van de haven' getroffen door een vrijwel aaneengesloten regengebied dat hen belemmerde om de laatste (tientallen) kilometers goed door te komen. Desondanks slaagde de 'Bourges 245' er opnieuw in om net als 14 dagen terug op Melun ook op deze vlucht als eerste van het hok aan te komen.

Toen na een dag uitstel de duiven 's morgens om 8.45 uur uit Chateaudun vlot vertrokken, waren er op de vlieglijn - gezien de omstandigheden - zowel in Noord Frankrijk als in België en Nederland geen noemenswaardige belemmeringen. Ook het IWB dat landelijk adviezen geeft over de te verwachten weersituatie was positief gestemd over de terugroute. Droog zou het niet blijven, maar er zou slechts sprake zijn van kleine geïsoleerde buien; omstandigheden die voor duiven geen ernstige obstakels vormen. Zeker niet met de wind in de staart, zoals zondag.

Hoe anders pakte het uit. In Frankrijk en België verliep het traject voorspoedig, maar tijdens de laatste tientallen kilometers werden de duiven, vooral ten noorden van de grote rivieren, geconfronteerd met hevige regenval. Dit waren geen op zichzelf staande buitjes. zoals voorspeld, maar er was sprake van een aaneengesloten regengebied dat zich van zuidwest naar noordoost over een groot gedeelte van Noord Brabant, Gelderland en Overijssel uitstrekte. En daar komen duiven niet doorheen.

De eerste meldingen in het zuiden van de afdeling waar de regen het minst aanwezig was gaven een te verwachten snelheid aan van ruim 1400 mpm, ofwel 85 km/uur. Maar dat waren slechts de eerste paar meldingen. Al gauw zakte de snelheid, begon de regen in alle hevigheid te vallen en bleek dat de aankomsten, vooral op plaatsen waar de hemelsluizen open gingen, zeer traag en onregelmatig verliepen. Dit zijn omstandigheden die niemand graag ziet, vooral niet voor de duif en ook niet voor de duivenliefhebber.

In de vereniging waren 's avonds om 20 uur bij het uitlezen van de constateersystemen bij alle liefhebbers nog veel duiven afwezig. Bij de één wat meer of minder dan de ander, maar gemiddeld was meer dan 50% van de duiven nog onderweg. Op eigen hok waren de aankomsten in de Kring tegen 565 d.: 20,72,80, 129,130. Van de 16 ingekorfde duiven zijn er na twee dagen inmiddels 11 duiven gearriveerd.

   
© Bram Scherpenzeel