Bourges 20-06-2015  - De derde dagfondvlucht van het seizoen vanuit Bourges werd - evenals beide vorige - er één waarop de duiven het niet cadeau kregen. Met 'De Bourges 245' voorop die als eerstgetekende de mand in ging en de snelste van Steeds Verder werd, gevolgd door de 'Blauwe Sproetkop' die tweede getekend stond en 56 % duiven in de prijzen werd het een mooie dagfondvlucht.

In Bourges was het zaterdag ideaal duivenweer. 's Morgensvroeg vanaf zonsopkomst met onbewolkte lucht en een zwakke NW-wind waren alle omstandigheden aanwezig om vroeg te lossen. Dreigend obstakel was wel de situatie in België waar een zwak front in de oostelijke provincies nog wat regenbuien zou kunnen opleveren. De weerkundigen verwachtten echter dat dit al snel zou wegtrekken naar Duitsland, waardoor de 11.870 duiven van de afdelingen GOU en Oost-Nederland al om 6.45 uur aan hun terugreis konden beginnen. Het vertrek was supersnel.

Eerste aankomst op het hok was 'De 245' - een 2-jarige witpen duivin, die al enkele weken goed op dreef is. Ze is dit seizoen pas laat ingezet - zie het verslag bij Feluy van een paar weken geleden - en na een spoedopleiding vliegt ze nu voor de 5e achtereenvolgende week prijs. 'De 245' komt direct uit één van de beste kweekduiven van dit moment, nl. de 'Kweekster 343', een rechtstreekse duif van het hok van Jan de Ruiter uit Teuge. De vader van 'De 245'  werd een paar jaar geleden aangeschaft bij wijlen Gerrit Bergman uit Zwolle en komt uit de lijnen van 'De Wondere Dirk' en Rambo van Dirk van Dijck via het formidabele kweekhok van Anton Ruitenberg.

'De 245', die al een 8e in de Kring vloog van Feluy tegen ruim 1500 duiven en 14 dagen terug op Chateaudun ook als eerste op het hok arriveerde en een 3e prijs in de vereniging vloog deed er nu nog een schepje bovenop. Ze arriveerde om 15.49 uur en was daarmee de 1e in de vereniging, 3e in de Kring tegen 430 d. en 16e in de Regio Noord-Oost tegen 1399 duiven. Dat ze onderweg tijdens haar terugreis van ruim 630 km. even (??) een drinkstop had gemaakt was aan haar poten en ringen 'onder de klei' duidelijk te zien. 

Heel bijzonder was dat de tweede duif in de vereniging van Rein Evers, die qua gemiddelde snelheid slechts een fractie trager het traject aflegde, eveneens hier op het hok is gekweekt. Rein had slechts één duif mee op Bourges. Het was de '277' die op vluchten waarop gewerkt moest worden al zijn kunnen had laten zien (o.a. op Isnes een 9e in de Kring tegen bijna 2000 duiven). Rein belde me afgelopen woensdagavond en vroeg of de '277' de dagfond aan zou kunnen, want deze duif vertoonde in en rond het hok zo veel vormkenmerken dat hij hem graag wilde inkorven. Gezien de afstamming - het is een kleinzoon van de 'Bartoli 154'- zou het moeten kunnen. En hij maakte het meer dan waar. Rein gefeliciteerd!

Dat de vlucht uit Bourges pittig was en de duiven onderweg waarschijnlijk wel hinder hebben gehad van bewolking, een regenbui en mogelijk ook nog van de overblijfselen van het front dat België passeerde, blijkt wel als je de uitslagen goed bekijkt. Op verschillende gerenommeerde hokken bleven de prestaties achter bij de verwachtingen en ook moest vaak langer dan gebruikelijk gewacht worden op de 2e en volgende duiven. Hoe dan ook, Bourges 2015 gaat de boeken in als een pittige vlucht. De score was: in de vereniging tegen 88 d.: 1,8,12,14,15,19,21 en in de Kring tegen 430 d: 3,27,49,52,56.69,71,80,93. Prijspercentage 1:4 = 56%.

 

 

   
© Bram Scherpenzeel