Gien 24-05-2015 - Na een dag uitstel werd de dagfondvlucht uit Gien op Eerste Pinksterdag een eerlijke krachtmeting. Onder een lichtbewolkte hemel met het eerste stuk in Frankrijk een noordenwind die later variabel werd uit voornamelijk west tot noordwest, moest er gewerkt worden en kwamen de echte dagfondduiven aan kop.

De meldingen op de afdelingssite lieten zien dat de eerste duiven in het zuiden van Gelderland snelheden van ruim 1400 mpm hadden gehaald. Dus moest er in Twello vóór 16 uur 'gedraaid' worden om voor een vroege score in aanmerking te komen. Toen dan ook een paar minuten voor vier de eerste duif zich op de antenne meldde, leek dit dus een vroege duif en bij het melden op de verenigingssite bleek dit ook zo te zijn. Slechts één duif was slechts ruim 1 mpm sneller, een kwestie van centimeters! En dat op een afstand van ruim 560 kilometer.

De winnende duif was een tweejarige doffer de NL 13-1855231. In z'n geboorte jaar had deze duif bij clubgenoot Maurits Bosgoed gevlogen. Zoals bekend speel ik de laatste jaren zelf niet meer met vroege jongen, maar zet deze uit bij diverse hokken van bevriende liefhebbers, waarna de besten dan vaak na het seizoen weer bij mij terug op de hokken komen en ze als overjarige verder gespeeld worden. Zo was dat ook het geval met de '231'  - en overigens ook met vier andere prijsvliegers vanuit Gien.

De '231' had als jonge duif al laten zien uit het goede hout geneden te zijn door van de 7 inkorvingen 5x prijs te vliegen. Als overgewende jaarling zette hij de mooie scores voort met als beste prestatie een 81e in de Regio vanuit Hapert tegen 6039 d. Dit jaar was hij ook goed op dreef door van de 5x zetten er drie prijs te vliegen. En dan nu de eerste aankomst van het hok op een vlucht waarop gewerkt én met de variabele wind ook genavigeerd moest worden. Het werd een 2e in de vereniging, nipt na de winnaar. Een 7e in de Kring tegen 474 d., een 16e in de Regio tegen 1813 d. en een 57e NPO Noord tegen 3827 duiven.

De '231' is een duif van in hoofdzaak het 'Koopman-soort'. Zijn vader komt van wijlen Gerrit Bergman, indertijd de grote snelheidskampioen uit Zwolle e.o., die bevriend was met Anton Ruitenberg en over uitzonderlijk goede kweekduiven beschikt. Zowel van vaders- als moederskant is de fenomenale 'Wondere Dirk' de grootvader. De vader van de '231' stamt voor een deel ook af van de roemrijke 'Rambo' van Dirk van Dijck uit Zandhoven (B). 

Na aankomst van de '231' volgden de duiven elkaar in rap tempo op. Tweede was de 'Bonte 235', daarna volgden de '233' en 'Witwang 238', allemaal 2 jarige doffers. Dat de eerste aankomsten doffers waren, is hier iets uitzonderlijks omdat meestal steeds de duivinnen voorop komen. 

In de kring Apeldoorn was de score: 7,12,28,41,50,51,68,84,91,100 en 119. Met 11 van de 14 duiven in de punten (1:4) werd een prijspercentage van 79% behaald. 

   
© Bram Scherpenzeel