Voor de wedvlucht naar Reims korfde ik slechts 10 duiven in. Dit had met twee dingen te maken: de eensluidende slechte weersvooruitzichten die gedurende voorafgaande dagen werden afgegeven én mijn mogelijke afwezigheid tijdens de aankomst.

Wat het eerste betreft, het weer viel op de zaterdag toch nog alles mee. 's Morgens voor negen uur was er zowel in Reims als op de vlieglijn wel een vrijwel gesloten wolkendek, maar op de weerkaarten was al te zien dat vanuit het noordwesten van Frankrijk de bewolking ging breken en uiteindelijk zelfs geheel ging verdwijnen. Dit betere weer bereikte omstreeks 8 uur al de streek Picardie en zou tegen negenen de losplaats hebben bereikt. Nadat eerst enkele buitenlandse convooien hadden gelost was onze afdeling om 10 uur aan de beurt. De duiven vertrokken snel en zetten - aangedreven door een stevige zuidwesten wind - er direct goed de vaart in. Het zou dan ook een rappe vlucht worden met snelheden van ruim 1700 mpm, maar uiteindelijk stond het concours in de vereniging toch noch ruim 20 minuten open, in de Kring zelfs 26 min.

Afgaande op snelheden die in andere afdelingen werden gehaald (meer dan 1900 mpm) werd al rekening gehouden met aankomsten van omstreeks 13.15 uur. Dit bleek echter voor de duiven vanuit Reims, dat meer op de zuidlijn ligt, niet haalbaar.

Om 13.44 uur meldde zich de eerste duif op de signaleersysteem. Het was de geroutineerde 'Blauwe Wittik' die eigenlijk nooit verstek laat gaan en als tweede getekende werd ingekorfd. Als 5-jarige duivin liet ze opnieuw zien het snelle werk nog goed aan te kunnen. Haar sprint naar huis bleek goed voor een 9e aankomst in de vereniging. Binnen een minuut meldde zich de tweede duif, in dit geval de eerstgetekende 3-jarige 'Blauwe Sproetkop', een jong van de basisdoffer 'Genopte Chantilly 194' - één van de duiven waarmee in 2002, toen nog als jonge duif - werd gestart. Beide duivinnen zaten, net als de overige duiven, deze week voor het eerst op weduwschap en gingen zonder te tonen de mand in.

Omdat ik 's middags een feestje had in de Flevopolder waar ik persé naar toe wilde en daardoor tot uiterlijk 14.30 uur op de duiven kon wachten én - zoals gezegd -  de weersvooruitzichten slecht waren, waardoor de duiven mogelijk pas op zondag gelost zouden kunnen worden, had ik slechts 10 duiven ingekorfd: acht doffers en twee duivinnen. De harde wind-mee maakte dat ik alle duiven op één na toch nog heb zien aankomen. De duif die als laatste arriveerde was een onervaren jaarling die om 15.13 uur bleek te zijn binnengelopen. Waarschijnlijk véél te ver doorgeschoten.

De score was in  de vereniging tegen 250 d.: 9,10,28,36. In de Kring tegen 1593 d.: 70,80,164,219. In beide spelverbanden dus 40% prijsduiven.

   
© Bram Scherpenzeel