De wedvlucht vanuit Duffel afgelopen zaterdag kende een abnormaal verloop met niet alleen grote verschillen in aankomsten per hok maar ook per streek. Op eigen hok 3-jarige 'Blauwe 041' als eerste binnen gevolgd door de 'Bonte 235'.

Het weer zat afgelopen zaterdag niet mee. De lossingscommissie had vanwege de slechte vooruitzichten al op vrijdagavond besloten niet naar Tongeren te rijden, maar te kiezen voor het meer westelijk gelegen Duffel. De verwachting van de weerkundigen was dat daar mogelijk zaterdag in de namiddag gelost zou kunnen worden. En inderdaad begon vanaf 12 uur aan de westkant van België de bewolking te breken en ontstonden in het grauwe wolkendek hier en daar lichte plekken, maar een echte weersverbetering liet helaas op zich wachten.

Om 14.50 uur werd het sein tot lossing dan toch gegeven. Op de losplaats zullen de weersomstandigheden ongetwijfeld verantwoord zijn geweest om te lossen, maar zoals later uit de (buien)radarbeelden bleek en ook dichtbij Twello daadwerkelijk te zien was, zijn de duiven onderweg in gebieden met regen terecht gekomen. Dit verklaart ook het zeer onregelmatige verloop van deze vlucht en aankomsten die voor de meeste duiven zo'n half uur laten waren dan normaal gesproken het geval zou zijn.

Als eerste landde om 17.01.18 uur de 3-jarige doffer de 'Blauwe 041' die op drijven stond, op de antenneplaat. Het is een kleinzoon van de fenomenale vlieg- en kweekduif 'Chantilly 194', die als 2 jarige doffer Nationaal Midfond winnaar werd van de beginners- en herstarterscompetitie en o.a. vader is van de 'Blauwe Sproetkop'. Als tweede aankomst werd in dezefde minuut de 'Bonte 235' geconstateerd, kleinzoon van het kweekkoppel 'Bartoli 154' x 'Kweekster 343'.

De rest van de duiven volgden elkaar voor een vitessevluchtje van nog geen 170 km. met zuidwestenwind zeer onregelmatig op. De regenbuien onderweg -in Brabant, maar ook vlak in buurt tussen Arnhem en Twello- waren een waar obstakel en stonden een vlot concours in de weg. Uiteindelijk werden 7 van de 20 gezette duiven in de 'prijzen' gedraaid (een prijspercentage van 35%) in een concours dat precies 1 uur open stond.

In Kring 6 tegen 1845 d. was de uitslag: 75,82,106,142,189,201,462

 

 

   
© Bram Scherpenzeel