Verschillende bezoekers vroegen ons om ook een rubriek met kweekduiven 2015 te openen. Daarom is in het menu het item Kweekkoppels opgenomen.

Van de kweekduiven is behalve de koppeling ook van elke duif de volledige stamboom te zien. Hierdoor krijgt u ook een beeld van welke bloedlijnen aan elkaar gekoppeld zijn en welke kruisingen zijn toegepast.

Een kweekkoppel dat inmiddels z'n waarde meer dan bewezen heeft is de 'Bartoli 154' afkomstig van de hokken van Hans en Evert Jan Eijerkamp gekoppeld aan de 'Kweekster 343' van de hokken van Jan de Ruiter. Ook hier bleek weer dat een kruisingsproduct van volledig onverwante lijnen, mits de ouders zich als absolute kopvliegers bewezen hebben, prima nakomelingen geven. Inmiddels bevolken, zoals u kunt lezen, ook enkele nakomelingen van dit koppel het kweekhok.

De methode die ik bij voorkeur volg is ingeteelde lijnen na enkele generaties kruisen met onverwante, maar ook weer ingeteelde lijnen. U ziet dit kweekprincipe in de samenstelling van diverse koppels terug.

Het afgelopen jaar zijn er ook weer verschillende verse bloedlijnen bijgekomen. Zo zijn er duiven aangeschaft van Albert de Wilde uit IJsselmuiden, die voorheen met name op de NPO-vluchten met jonge duiven geweldig uitpakte met diverse overwinningen. Vooral op de 'zware' NPO vluchten scoorde hij met Teletekst vermeldingen. Zijn jarenlange vriendschap met Anton Ruitenberg uit Zwolle maakt(e) dat hij kon putten uit de bron van de wellicht beste kweekdoffer uit de 'Kleine Dirk' van Gerard Koopman: de 'Wondere Dirk'. Ook zijn er van Albert de Wilde duiven van het Vandenabeele-soort bijgekomen. Ook deze stammen af van de succesvolle kwekers van Anton Ruitenberg uit de ingeteelde lijnen van de 'Wittenbuik' van Gaby Vandenabeele.

Tevens zijn er de afgelopen jaren uit samenkweek duiven van Aart Hup uit Oene bijgekomen en bevolken ook enkele beloftevolle duiven van Gerard Kok, Wulf van Laar, en een duivin ingeteeld naar de 'Chicago' van Hans en Evert Jan Eijerkamp ons kweekhok.

 

Bartoli 154 Kweekster 343

 

   
© Bram Scherpenzeel