De eerste vlucht van het seizoen 2015 verliep boven verwachting. De 'Kleine 262' als eerste op het hok direct gevolgd door 'Blauwe Sproetkop'.

Op de dag van inkorven was er nog volop twijfel wel of niet in te korven. Vrijdagochtend beloofden de weersvoorspellingen voor de zaterdag weinig goeds en zag het ernaar uit dat de kans om te lossen vrijwel nihil zou zijn. Maar in de loop van de vrijdagmiddag lieten de verschillende weerkaarten toch een wat ander beeld zien en leek het erop dat op er op zaterdag, mits vroeg gelost, toch nog kansen aanwezig zouden zijn. Op grond van deze gunstiger vooruitzichten werd besloten om 20 duiven mee te geven naar deze eerste seizoenvlucht.

Eigenlijk kwam de seizoenstart net 1 of 2 weken te vroeg. Een wat langere wintersportvakantie dan oorspronkelijk gepland maakte dat ik pas na 21 maart de duiven na de winterperiode weer voor het eerst rond het hok los kon laten. En voordat ze dan het vliegritme te pakken hebben, ben je zo weer een paar weken verder. En van opleren was door verschillende oorzaken ook weinig terecht gekomen. Dit betekende dat de duiven met zeer beperkte voorbereiding en slechts 1 opleervlucht naar Arnhem voor het eerst met de wagen op pad gingen.

In Hapert werd zaterdagmorgen om 8 uur het startsein gegeven en gingen alle ruim 14000 duiven van Regio Noord gezamenlijk van start. Ruim een uur later, even over negenen, verschenen op zeer grote hoogte de eerste duiven boven Twello. Twee ervan namen wat gas terug en bleven hoog in de lucht rondcirelen voordat ze pogingen deden om te landen richting valplank.

De eerste die over de antenne liep was de 'Kleine 262', een fragiel doffertje van 2013 dat zijn kunnen in voorgaande jaren al vaker had getoond met o.a. een 7e van Quievrain en een 32e van Tongeren van 1900 d. Nu werd het een 7e in de vereniging en een 33e in de Kring van 1553 d. Als tweede liep de 3-jarige 'Blauwe Sproetkop' over de antenne, die op deze eerste vlucht van 2015 haar reeks (kop)prijzen prolongeerde met een 8e in de vereniging en 35e in de Kring.

In aanmerking genomen de slechts summiere voorbereiding en het feit dat de 3e tot 6e aankomsten door een rondcirekelende havik minutenlang van een geslaagde landing werden afgehouden, werd deze eerste wedvlucht van het seizoen een onverwacht mooie start met 10 van de 20 duiven in de prijzen (50% prijs). De uitslag in de Kring tegen 1553 duiven was: 33,35,171,172,173,175,201,221,249 en 251.

   
© Bram Scherpenzeel