Opnieuw mooie scores op dagfond: 3e op Gien, 7e op Salbris , 1e op Bourges en 1e op Sens

Evenals in 2013 werd ook dit jaar weer 2 x als eerste afgevlagd op zware dagfondvluchten.

De eerste vlucht op Gien was een met zuidenwind. Om 8.40 uur werden de duiven gelost bij een zwakke wind, die in België en Nederland wat aantrok tot matig. De snelheid van de winnende duif van Hillie Romein was 1688 mpm en eerste van het hok was de 'Drieband 887', die om 14.30 uur arriveerde en zich als 3e plaatste in de verenigingsuitslag tegen 115 d.

Op de tweede dagfondvlucht vanuit Salbris waren de weersomstandigheden geheel anders dan op Gien 14 dagen terug. Nu liepen de temperaturen in de loop van de dag op tot ruim 30 graden. Tropisch dus. Er kon gelukkig al om 7.00 uur gelost worden. Op de losplaatst stond een zwakke zuidelijke wind, die tijdens de terugreid draaide naar zuidoost in België en oost in Nederland en in kracht toenam. Bij een zich wijzigende windrichting en hoge temperaturen zijn de aankomsten vaak verrassend. De hoogste gemiddelde snelheid bedroeg in de vereniging 1343 mpm. waar Dennis Koers winnaar werd. De eerste op eigen hok was de jaarling duivin de '241' die om 14.47 uur de antenne passeerde en daarmee een 7e plaats in de vereniging behaalde.

De derder dagfondvlucht was Bourges, waar om 7.00 uur gelost kon worden bij een zwakke noordoosten wind. Behalve was hoge sluierbewolking was het op de route naar huis stralend weer met een overwegend zwakke wind die vanaf Noord Frankrijk ging waaien uit zuidwestelijke richting, terwijl er in Nederland een noordwesten wind stond. De maximum temperatuur bedroeg 20 graden. Als eerste op het hok en tevens in de vereniging arriveerde de 'Blauwe Sproetkop' die met een gemiddelde snelheid van 1173 mpm. het traject had afgelegd.

Als volgende dagfondvlucht stond Chateauroux op het programma. Maar vanwege te verwachten tropische weersomstandigheden had de NPO op de donderdag van inkorven afgekondigd dat alle vluchtenn voor het weekend zouden worden afgelast. Deze vlucht ging dus niet door.

De resterende vlucht werd vervlogen vanuit Sens. Opnieuw was dit een staion dat niet geprogrammeerd stond, maar vanwege het tropische weer werd verkozen in plaats van het geplande station Tours. Er werd in Sens al om 6.40 uur gelost onder prima omstandigheden. Er was vrijwel geen wind op de losplaats, terwijl deze  in de loop van de dag toenam tot een zwakke, later matige wind uit zuidoost. Om 13.45 uur valt de eerste duif op het hok. Het is de 'Schalie 306' die met een gemiddelde snelheid van 1154 mpm. bij temperaturen oplopend tot 32 graden het traject aflegde. Het werd een vluchtoverwinning in de vereniging.

 

   
© Bram Scherpenzeel