Dochter stamduif 'Chantilly 194' als eerste op hok: 1e in de Vereniging tegen 61 d. - 4e in de Kring tegen 341 d. - 16e in de Regio tegen 1034 d. - 80e NPO Noord tegen 1910 d.

 

Het zou een zeer pittige vlucht worden, zo was de verwachting. Alle weerkaarten gaven een vrijwel onbewolkte lucht aan en over de hele vlieglijn een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Dit is het 'echte duivenweer', zoals we dat graag zien. Op dit soort vluchten moeten de duiven geheel op eigen kracht laten zien dat ze het kunnen, zo'n 10 uur of langer aan één stuk vliegen. Onder deze omstandigheden een (kop)prijs winnen dwingt respect af.

En het werd inderdaad een zééér pittige vlucht. Om 18.27 uur landde een blauwbonte duif als eerste op de klep. Het bleek de 'Bonte 112' te zijn, een taartjong van vorig jaar dat in het jaar van geboorte niet verder was opgeleerd dan Eindhoven. Pas dit jaar op de voorjaarsvluchten begon haar serieuze leerschool. De eerste keer dat ze prijs vloog was eind mei op Pommeroeul, een niet gemakkelijke vlucht met NW wind. Nadat ze een week later op Nanteuil opnieuw punten bijeenvloog werd het blauwbonte jaarlingetje de week daarna ingekorfd op Blois, de vlucht met 4 nachten mand die op maandag pas gelost werd welke we ons nog goed zullen herinneren. Opnieuw was het raak met een middenprijs en een snelheid van 1037 mpm.

Nu, ruim 10 dagen later, op Chateauroux liet ze dus zien van het echte zware werk te houden. Bij melding bleek het de eerste in de vereniging te zijn en via internet waren er ook nog niet heel veel duiven in de Kring gemeld.

De 'Bonte 112' is een dochter uit één van de basisduiven van het hok, nl. de 'Chantilly 194' van 2002, die in 2004 2e nationale Midfondkampioen werd in de landelijke beginners- en herintrederscompetitie. De 'Chantilly 194' - een 100% Jan de Ruiterduif - was één van de eerste duiven die bij de start hier in Twello de hokken bevolkte. Het is een zeer vitale doffer met een geweldige staat van dienst, die vanaf 2006 op het kweekhok één van de stamduiven van het hok is. De moeder van de Chateauroux-winnaar is afkomstig van Frans Timmermans uit Wehl en is een kleindochter van diens bekende Cameleon Bonfire. Zoals bekend beschikt Frans over de beste Ad Schaerlaeckens-lijnen.

Chateauroux werd evenals 4 weken geleden Salbris een zeer zware vlucht met een mooi resultaat met de plaatsen 1,3,5,7,8,11, 12 en 16 in de vereniging tegen 61 duiven en in de Kring 4,13,27,47,49,61 en 75 tegen 341 duiven met 7 van de 20 gezette in de prijzen (35%). In de regio was het prijspercentage 40%.

 

   
© Bram Scherpenzeel