'De Kast' via Breda thuis van Chateauroux

Van de laatste dagfondvlucht Chateauroux strandde de geroutineerde '226' in Breda. Zondagmiddag kreeg ik een telefoontje. De man aan de lijn vertelde dat er een duif bij zijn buurvrouw in de kamer zat. De duif was erg mak, maar toen buurvrouw hem wilde pakken

vloog die op de kast.

De man die me belde had jaren postduiven gehad samen met zijn vader, maar was de laatste jaren vooral bezig met zangvogels en witte duiven voor bruiloften en partijen. Hij kon de kastzitter makkelijk te pakken krijgen, belde ogenblikkelijk het telefoonnummer van de knijpring en kreeg mij zondag om 18.39 uur aan de lijn. Ik vertelde hem dat de duif zaterdagochtend om 7.20 uur in Chateauroux was gelost en - vermoedelijk om wat te drinken - in de tuin bij zijn buurvrouw gestrand was. De beller, die een fervent marathonspeler was geweest kon zich hier alles bij voorstellen en bood aan de duif een paar dagen te verzorgen. We spraken af dat hij dinsdag om een uur of 7 's ochtends zou worden losgelaten.

Om 8.45 uur landde de verdwaalde doffer dinsdagochtend, na een slot etappe van ruim 100 km, bij me op het hok. Nadat ik de klep had geopend vloog hij rechtstreeks naar zijn bak. Toen ik de opgever belde om hem te bedanken voor de verzorging en door te geven dat de duif gearriveerd was vertelde hij de duif om 7 uur te hebben losgelaten.

De '226' is een zeer ervaren duif, die al heel wat prijzen bij elkaar vloog. Dit jaar in de club nog een 8e op Pithiviers, een 3e op Gien en een 8e op Chateaudun. Het is een directe zoon uit mijn 'Bonte Wittik'.

Alhoewel de '226' als vliegduif zo langzamerhand aan het eind van zijn loopbaan is gekomen, heb ik hem gisteren omgedoopt tot 'De Kast', blij met de terugkomst van een duif die in de loop der jaren zo'n 40 mooie prijzen bij elkaar had gevlogen. Wel heel toepasselijk is dat de bekende Nederlandse popgroep 'De Kast' ooit een liedje zong met de titel 'Een teken van leven'. De via Breda teruggekeerde '226' zal zo in de komende jaren zijn naam in dubbel opzicht eer aan doen.

   
© Bram Scherpenzeel