Orleans 25-5-2019 - De eerste dagfondvlucht van het seizoen 2019 was een zware vlucht met een uiterst onregelmatig verloop. Bij de eerste aankomsten in de afdeling was al direct te merken dat het geen normale vlucht zou worden.

Traditioneel in afdeling 8 is Orleans de openingsvlucht op de dagfond. Maar omdat sinds enkele jaren op de losplaats langs de autoroute bij Orleans Saran niet meer gelost mag worden, moest ook dit keer uitgeweken worden naar een geschikte losplaats in de buurt, in dit geval naar het 20 kilometer oostelijker gelegen plaatsje Fay aux Loges. 

Bij de lossing op zaterdagmorgen om 8 uur waren de weersomstandigheden prima: hoge gebroken bewolking met hier en daar blauwe plekken waar de zon doorheen kwam. De duiven vertrokken met een zeer kalme noordenwind en gedurende de terugreis was het weer in Frankrijk ook goed. Echter, aangekomen ter hoogte van de Belgisch-Franse grens, toen de duiven er al een kleine 300 kilometer vliegen op hadden zitten, werd de bewolking dikker en kregen ze te maken met stevige buien die zich over een breed gebied uitstrekten. De duiven hebben dan nog ruim 250 km te vliegen eer ze de thuishokken hebben bereikt.

Onder deze omstandigheden weet je dat het een onregelmatige vlucht wordt. Heel wat liefhebbers - en niet de minsten - in verschillende afdelingen kregen dan wel een duif mooi op tijd, maar moesten een half uur of langer op de tweede wachten. De wachttijden op een volgende duif gedurende de wedstrijd waren ongebruikelijk lang.

Als eerste duif op het hok arriveerde 'René', een tweejarige doffer die de dagen voor de wedstrijd duidelijke vormtekenen liet zien en als 2e getekende ingekorfd werd. In de club vloog hij weliswaar de 1e prijs, maar dat was slechts tegen 80 duiven, maar in groter verband zat hij met een 23e prijs tegen 584 duiven niet bij de kopvliegers. In de Regio Noord tegen 1437 scoorde hij plaats 61 in de rangschikking. Op de tweede duif  moest evenals op menig hok ook hier vele minuten gewacht worden. Het was de 6 jarige routinier de 'Kleine 262', een vaste waarde op de dagfondvluchten. Met een 1:20 prijs op deze vlucht (4e van 80 d.) vloog dit kleine doffertje zijn 17e prijs op de dagfond waarvan 13 keer minimaal 1:10.

Vervolgens arriveerden nog 2 duiven in de prijzen 1:4. Van de 20 ingekorfde duiven een prijspercentage van 20% scoren is natuurlijk veel te laag en geeft aan dat deze eerste dagfondvlucht ook hier uitzonderlijk vreemd verliep. Op naar Chateaudun over 14 dagen.

 

   

Laatste nieuws  

Fenomenaal op Niergnies

Op natourvlucht Niergnies behaalde Freek Wagenaar een werkelijk fenomenale uitslag.
Regionaal tegen 2222 duiven scoorden zijn jonge duiven: 1,3,4,12,14,15,16,17,20, 22,35,36,37,40,52,79, enz. 

Lees meer...

Team Freek Wagenaar ook in 2018 zeer succesvol

Met een 1e plaats onaangewezen en 3e aangewezen in Kring 6 van Regio Noord-Oost lieten de jonge duiven zich weer van hun beste kant zien. En Freek als kundig manager niet minder.

Lees meer...

'De Kast' via Breda thuis van Chateauroux

Van de laatste dagfondvlucht Chateauroux strandde de geroutineerde '226' in Breda. Zondagmiddag kreeg ik een telefoontje. De man aan de lijn vertelde dat er een duif bij zijn buurvrouw in de kamer zat. De duif was erg mak, maar toen buurvrouw hem wilde pakken

Lees meer...
   
   
© Bram Scherpenzeel